12 januari, 2024

De binnenvelden

Ik heb eind vorige eeuw elf jaar lang in Veenendaal gewoond. Gedurende een deel van die tijd werkte ik in Arnhem en mijn vrouw in Wageningen. De kortste en snelste weg naar ons werk was indertijd door de Binnenvelden naar het werk rijden. Die Binnenvelden was het agrarische weiland gebied tussen Veenendaal, Rhenen en Wageningen in.
Indertijd vooral groene weilanden met vee er op. Geen tot weinig natuurwaarde. Het was productieve landbouwgrond.
Een paar jaar voor we naar Brabant verhuisden werd het verboden om door het gebied te rijden. Ik moest dus voortaan aansluiten in de file en weg was mijn prachtige sluiproute.
Ik was er niet blij mee.
De Binnenvelden werden een plek waar ik daarna nooit meer geweest ben. Ik had geen idee of er echt iets veranderd was nadat de auto's er geweerd werden.
Deze week liet op de TV het programma Vroege Vogels zien hoe het er nu uitziet.
Ik herkende alleen de horizon nog. De velden zijn nu voor een flink deel zeer nat natuurgebied en de verscheidenheid aan dieren is enorm. Wat vroeger saaie grasvelden zonder veel natuurwaarde waren, is nu een zeer waardevol natuurgebied geworden en terugkijkend moet ik de mensen die deze visie hadden complementeren met hun idee en uitvoering.
In het programma gaven de boeren aan het indertijd liever anders gezien te hebben, maar nu wel mee te werken. Ik begrijp hun standpunt daarin, maar ik hoop toch wel dat ze nu inzien dat met hun idee over het gebied deze waarde nooit bereikt was. Met hun idee over productieve velden was het vlees noch vis geworden. Nu ligt er een prachtig en waardevol natuurgebied EN ze hebben nog altijd een broodwinning in het gebied.


Foto ter illustratie... Zo was het ooit, toen ik er door heen reed. Nu moet je er maar eens gaan kijken...