Het zal misschien gek klinken, maar de vergrijzing waarmee we nu te maken hebben is een relatief 'tijdelijk' probleem.
Als de baby boomers ons ontvallen, is ook het probleem van de vergrijzing weg. Na de enorme baby explosie van na de Tweede Wereldoorlog is er namelijk wel een vrij evenwichtige opbouw van de bevolking gekomen. Het aantal baby's bij de Nederlanders en Belgen liep gaandeweg steeds verder terug, maar dat werd opgevangen door de allochtone Nederlanders en Belgen die per gezin wat meer kinderen hadden dan de autochtone bevolking.
Hoe lang is de 'vergrijzing dan een probleem?
In feite zijn we al een paar jaar onderweg in het zien groeien van de niet meer actieve grijze bevolking. We hebben heel wat ervaren werknemers met vervroegd pensioen gestuurd, waarmee ze in feite een last voor de samenleving werden... althans, het is maar hoe je het bekijkt.
De babyboomers zijn over het algemeen redelijk welvarend en ze consumeren dan ook flink.
Als we het van de consumptie van de jongeren moeten hebben, dan zou de Benelux er beroerd voor staan.
Vooralsnog is de vergrijzing dus nog geen probleem, maar eerder een pluspunt.
Dat gaat echter wel veranderen, daar de steeds ouder wordende baby boomers steeds duurder gaan worden en vooral de gezondheidszorg kosten enorm gaan laten stijgen.
Een ander probleem wordt het feit dat de pensioenfondsen hun reservekapitaal niet op orde kunnen houden. Er komt dus een moment dat het gaat knellen. Voor de pensioenfondsen is het te hopen dat ze gered gaan worden door de ons ontvallende baby boomers. We lopen echter de kans dat de pensioenfondsen er leeg op lopen als de baby boomers het lef hebben om zelfs nog ouder te worden als ze nu al lijken te worden. Het grootste probleem met de vergrijzing is misschien niet eens het hebben van de grijze bevolking, maar het feit dat nog nooit in de geschiedenis van de mensheid men zo oud werd. Dat komt met zo'n grote groep vergrijzenden nu net even niet zo goed uit.