12 december, 2023

Waarom is Venezuela zo arm

De reden is vooral corruptie. Niet alleen de corruptie van nu, maar vooral de corruptie in de laatste 40 jaar. Op een gegeven moment was de bevolking het in meerderheid zat en Chavez wist de macht te grijpen dankzij de steun van een enorme hoeveelheid van de verarmde bevolking.
De rijke elite had te lang over de ruggen van de armen geleefd. Chavez begon met nationaliseren van belangrijke industrieën en dan met name de olie industrie. Daarmee kwam de economie in een duikvlucht.
Na Chavez kwam Maduro aan de macht. Maduro die de laatste verkiezingen verloor, maar toch aan de macht wist te blijven.
Het land gaat mede daarom nog altijd gebukt onder langdurige embargo's. De nationalisatie van de olie industrie hield in dat de grote olie bedrijven gedwongen vertrokken. Daarmee vertrok het grote kapitaal maar ook de kennis die nodig is om de olie industrie goed gaande te houden. De olieproductie is daarom fors gedaald. Op dit moment is de olie industrie nog zoiets als 25% van wat er ooit per jaar geproduceerd werd.
Economisch wanbeleid, de binnenlandse politiek en de internationale embargo's zijn genoeg om het land heel arm te houden.
De bevolking is ontevreden, maar wordt er door de geheime dienst goed onder gehouden.