01 september, 2010

Van beide walletjes

Vorige week kwam het online archief van de Koninklijke Bibliotheek in het nieuws. Ze willen ook de NSB kranten die in de oorlog werden uitgebracht online gaan zetten.
Het is een historische waarheid die niet veel mensen meer onder ogen willen zien, maar of we nu op die troep zitten te wachten...
Wel bracht het persbericht me naar die site. Er is een enorme schat aan historische informatie te halen. Zo ook bijvoorbeeld een artikel dat in 1912 over Rothschild en Waterloo geschreven werd. Die slag was belangrijk omdat Rothschild zijn vermogen er mee veilig stelde.

De familie Rothschild financierde in de oorlog tussen Napoleon en Engeland 100 jaar eerder, beide partijen, zoals ze dat vaker, tot op de dag van vandaag doen. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat ze via stromannen, waaronder de opa van oud president Bush, ook Hitler financierden. Dat ondanks dat Hitler toch wat tegen joden scheen te hebben. Geld is echter belangrijker dan principes. Geruchten gaan overigens dat Hitler zelf een bastaardkleinzoon van een Rothschild telg was.

Tijdens de slag bij Waterloo was Nathan Rothschild zo enorm afhankelijk van de uitkomst van de slag bij Waterloo dat hij zich er naar toe liet brengen.
Hij was dus één van de weinige niet militaire ooggetuigen van de slag. Toen hij tijdens de slag zag dat het gedaan was met Napoleon, liet hij zich op de snelst mogelijke wijze en tegen extreem hoge kosten naar Londen vervoeren.

In Londen aangekomen deed hij het voorkomen alsof de slag voor Engeland verloren was. Hij liet zijn verkopers openlijk stukken verkopen. Hij stond zelf ogenschijnlijk zwaar aangeslagen en extreem moe op de beursvloer. De beurskoersen gingen daarop volledig onderuit. Nathan Rothschild kocht na de koersdalingen in het geniep op de bodem van de markt enorme pakketten aandelen op. De volgende dag was hij het zelf die de overwinning van Wellington op de beurs bekend maakte. De beurs schoot in waarde omhoog. Het familiefortuin was met deze list veilig gesteld. Engeland won in feite slechts een slag, Nathan Rothschild won uiteindelijk de oorlog.
Zo werkte dat toen en zo werkt dat nog altijd.