08 september, 2010

Obama's steunpakket

Naast 50 miljard voor infrastructurele verbeteringen wil Obama bedrijven een 150 miljard steun aan bedrijven verstrekken. Overigens, die 50 miljard in wegen, vliegvelden en spoorlijnen is een schijntje, denk even aan de 1 miljard euro kosten voor een enkele tunnel bij Utrecht. Amerika is wat groter dan Nederland, dus met 50 miljard kan je landelijk gezien daar niet echt een enorme impact hebben.
1,5 miljoen ondernemingen moeten profiteren van deze steun. Als je de resterende 150 miljard gaat verdelen over 1,5 miljoen, dan is de steun per onderneming 100.000 dollar. Daar de grote ondernemingen ongetwijfeld de grootste happen uit de steunpot zullen nemen, valt ook hier het totale pakket aan steun nog wel mee. Grote kans dat slechts een paar ondernemingen met het merendeel van het steungeld gaan lopen. Het gaat immers om investeringen die heel erg gericht zijn op fysieke infrastructuur. Erg zichtbare zaken, terwijl het percentage Amerikanen dat snel internet heeft nog altijd ver onder het percentage ligt dat we in Europa gewend zijn. Het onderwijs in Amerika is aan een enorme shake-up toe en zo zijn er ongetwijfeld nog heel wat andere zaken die in feite Amerika aan de basis sterker zouden maken, maar niet worden opgepakt omdat die aanpak vrij onzichtbaar zou zijn.
Ik ben niet onder de indruk van de manier waarop Obama zaken aanpakt. Hij klaagt wel over de houding van de Republikeinen, maar hij geeft ze dan ook alle aanleiding om forse kritiek te hebben.
Heel het politieke klimaat in Amerika is erop gericht elkaar dwars te zitten zonder te kijken hoe het Amerika raakt. Amerika heeft echt geen hulp van buiten nodig om haar rol als wereldleider te verliezen. Ze zijn prima in staat hun eigen land naar de knoppen te helpen.