05 oktober, 2010

Politiek proces, ik denk het niet

Hebben we eindelijk bijna weer eens een regering, komt de gedoogsteun partner voor de rechter vanwege mogelijk discriminerende en opruiende uitspraken. Stel je nu toch voor dat Wilders een veroordeling aan de broek krijgt, hoe kan je dan een regering volhouden met een veroordeelde persoon? Heel die nieuw gevormde regering is dan toch 'fout'?

Toch is het goed dat we deze poppenkast opvoeren. Blijkbaar kunnen we een gewone discussie over één van onze grondrechten niet aan, dus laat nu een rechter zich er maar over buigen. Niet dat rechters zo goed zijn, want die buigen ook met alle winden mee. Janmaat werd ooit veroordeeld op uitspraken die nu als bijzonder mild gelden en zelfs door gematigde politici zonde gêne gebezigd worden. Hoezo veranderende tijd?

U weet als lezer ongetwijfeld dat ik inhoudelijk geen fan van Wilders ben. In mijn ogen is hij een potentiële dictator en is hij in vele opzichten ondemocratisch en is zijn gedachtegoed in mijn ogen een gevaar voor welke samenleving dan ook.
Echter... Hij zoekt wel de grenzen op en zo hoort dat. Politiek gezien ben ik het met zijn denkbeelden pertinent niet eens, maar vrijheid van meningsuiting is één van onze verworvenheden en een goede zaak.

Het is een beetje zoals we vroeger pas serieuze problemen kregen met discriminatie toen ineens foute moppen niet meer mochten. Er was geen reden meer om samen of om elkaar te lachen, en het lachen verging ons daarna. Ooh, wat werden we politiek correct, maar wat liepen de emoties daardoor enorm op, omdat we niets meer konden zeggen. Geen Turk die daarna nog op de koffie bij een Nederlander kwam en visa versa. Dat was toen we moppen over elkaar vertelden anders. Toen konden we nog lachen met en om elkaar.

Laat iedereen dus zijn of haar hart luchten en geef elkaar die vrijheid. Laten we vooral ook vooral blijven praten, omdat er tussen volkomen rust en voluit oorlog nog heel veel ruimte zit. Als je discussie en praten daar tussenuit gaat halen, dan is het al snel complete oorlog. Zie bijvoorbeeld de stakingen in Zuid Europa. Men heeft daar nooit geleerd dat je er ook met onderling vooroverleg uit kan komen. Er is daar simpelweg geen vooroverleg en in bedrijven is dan ook veel minder dan hier medezeggenschap en zoiets als een actieve en machtige ondernemingsraad. Er zit ze in Zuid Europa een scheet dwars en ze stappen direct over op het zwaarste en enige middel dat ze kennen, namelijk staken en rellen.

Wij vergaderen wat af in Nederland, maar het voorkomt wel dat alles steeds plat gaat en escaleert. Als we Wilders het spreken ontnemen, wat moeten anderhalf miljoen mensen dan doen om gehoord te worden? Blijkbaar heeft Wilders iets durven zeggen dat ze zelf misschien niet meer durven te zeggen. Blijkbaar is het zo mis in Nederland dat in feite anderhalf miljoen mensen voor de rechter staan.
Ik kan het er dan wel inhoudelijk mee oneens zijn, maar ik wil wel dat mensen zich uitten. In een discussie kunnen we dan kijken of het allemaal niet een misverstand is dat minstens gedeeltelijk uit de weg te helpen is. Wat mij betreft maakt Wilders hier een complete show van. Hij begon dan ook vreselijk sterk gisteren en mijn steun heeft hij, want zo'n showproces is wat we hier moeten hebben. Nederland moet met de billen bloot. Durven we te stellen dat vrijheid van meningsuiting nog wat waard is, of is het simpelweg zo dat we slechts zo ver vrijheid krijgen als dat economisch gezien het hoogst haalbare is.

Ik durf namelijk te stellen dat ook hier Wilders weer ongelijk heeft met wat voor proces het is. Dit is namelijk geen politiek proces, dit is puur een economisch proces. Wilders schaadt de belangen van het grote geld. Bij het Openbaar Ministerie wilden ze dit proces ook niet. Toch komt het er! Wie trekt er hier onzichtbaar aan de touwtjes?